Waarop is de interventie gebaseerd?
Wij hebben onze interventie gebaseerd op cognitieve gedragstheorieën, kort gezegd CGT. Deze passen wij toe bij de zelfhulpinterventie(s) die jullie kunnen gebruiken, dit is bewezen effectief. De effectiviteit van CGT en zelfhulpinterventies zijn hoog, hoe kan dat komen dat het zo hoog is? Lees hieronder verder.
CGT
Als allereerst is het belangrijk om te weten natuurlijk wat CGT inhoudt: “Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een verzamelnaam voor hulpvormen waarin cliënten leren hoe ze beter kunnen omgaan met hun negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf en hun omgeving” Aldus Nederlands Jeugdinstituut (2025). Wanneer iemand vastloopt met negatieve gevoelens of gedachtes kan CGT hun helpen door te onderzoeken of de gevoelens en gedachtes wel helpend zijn en of deze gedachtes overeenkomen met onze wensen.
De kernprincipes van CGT zijn: gedachtes beïnvloeden je gevoelens en gedrag, gedragsverandering kan gedachtes en gevoelens beïnvloeden, negatieve gedachten en gevoelens kunnen aangeleerd en afgeleerd worden en het doorbreken van negatieve patronen. Cognitieve gedragstheorieën combineert cognitieve technieken met gedragstechnieken, het helpt je met het uitdagen van negatieve gedachtes.
Alleen hoe wordt dit in de praktijk toegepast? CGT helpt je dus negatieve denkpatronen om te zetten naar realistische en positieve gedachtes. CGT bestaat over het algemeen over 5 componenten: psycho-educatie, vaardigheidstraining, cognitief herstructurering, het blootstellen aan de angst en als laatste is het plannen van het voorkomen van terugval. Wil je hier meer over te weten komen? Dat kan je uitgebreid vinden op deze website(s) www.cognitievegedragstherapieën.nl en www.effectiviteitvanCGT.nl
De effectiviteit
CGT is wetenschappelijk effectief dat is zeker, het ligt er alleen wel aan of de therapievorm past bij de persoon, uiteindelijk zorg jij er zelf voor of de therapievorm effectief is. Volgens Reynolds et al. (2012) is de effectiviteit van CGT juist beter bij oudere kinderen. Dit kan komen doordat oudere kinderen meer de cognitieve en interpersoonlijke vaardigheden hebben die nodig zijn bij CGT. Ook zouden oudere kinderen beter in staat zijn om zelf hun angstsymptomen te beschrijven (Reynolds et al., 2012). Over de invloed van geslacht is bekend dat in het onderzoek van Silverman et al. (2008) meisjes betere effecten ondervonden van CGT dan jongens. Er is hier nog geen duidelijke verklaring voor, wel valt het op dat meisjes meer lijden aan angststoornissen dan jongens (Nauta, 2005). Nauta (2005) vond daarentegen geen verschil in effectiviteit naar geslacht.
Zelfhulpinterventies
Wat is dat eigenlijk? Het zijn methoden waar de persoon zelfstandig, soms met minimale begeleiding, werken aan het verminderen van psychische klachten in dit geval sociale angst. Onderzoek toont aan dat zelfhulpinterventies goed kunnen helpen bij het verminderen van sociale angst. Natuurlijk hoe effectief het is kan aan bepaalde factoren liggen zoals: de ernst van de angst, de motivatie van de deelnemer en de kwaliteit van de zelfhulpinterventie. Daarom streven wij om de beste zelfhulpinterventies kunnen aanbieden. Wil je meer over de effectiviteit van zelfhulpinterventies weten? Lees hieronder verder.
Zelfhulpinterventies, hoe helpen die mij?
Je weet dus nu al wat zelfhulpinterventies zijn, maar waar zijn zo effectief? Dat begint al met het feit dat zelfhulpinterventies toegankelijk zijn, je kan ze online vinden, bij de therapeut of sta jij daar bijvoorbeeld op de wachtlijst dan zijn zelfhulpinterventies een perfecte interventie voor tussendoor. Vaak zijn zelfhulpinterventies ook helemaal gratis. Dit zorgt ervoor dat een breed publiek hier gebruik van kunnen maken, ook zijn de oefeningen vaak laagdrempelig dat houdt in dat de oefeningen eenvoudig uit te voeren zijn en toepasbaar zijn.
Zelfhulpinterventies zorgen voor meer zelfsturing, waardoor mensen meer controle krijgen over hun proces. Dit heeft veel voordelen maar let dus wel op, bij zelfhulpinterventies moet het uit jezelf komen als jij ongemotiveerd bent, dan gaat de interventie niet werken.
